Haastattelussa Sandy / Hiekkaoliivi

1. Kuinka kauan olet harrastanut decoja?
Ensimmäiseen decoon osallistuin joskus 1990-luvun puolivälin tienoilla. Harrastin vuosikaudet aktiivisesti swappailua sekä Suomessa että ulkomailla. Sittemmin olen decoillut aina kausittain. Nykyisin minulle sopii parhaiten tämä rajatumpi ja sovitumpi decoilu, jota olen touhunnut kai parisen vuotta putkeen.

2. Mistä kuulit decoista ensimmäisen kerran ja mikä sai sinut innostumaan asiasta?
Sain ensimmäisen tavallisen Friendship Bookin eräältä kirjekaveriltani. Innostuin ideasta niin paljon, että ryhdyin heti vaihtelemaan niitä pitkin maailmaa. Aika pian kävi ilmi, että näitähän on tällaisia hienompia deco-versioitakin ja siinä sitä sitten oltiin!

Innostuin erityisesti siitä, että kollaasitekniikka antaa rajattomat mahdollisuudet olla luova, vaikkei osaisi yhtään piirtää tai maalata. Decojen välityksellä juttuja pääsee jakamaan muiden kanssa, mikä on huomattavasti inspiroivampaa kuin tuhertaa yksin kotona pöytälaatikkoon. Decojen rooli oli vielä oleellisempi aloittaessani, kun ei ollut netin tuomia väyliä tähän yhteisöllisyyteen.

3. Minkä kokoisista decoista pidät eniten?
Olen pahasti kokorajoitteinen. Etenkin nykyisin, kun olen jumiutunut enimmäkseen ATC-kokoisiin kollaaseihin. Postikorttikoko eli A6 on kyllä aina ollut muutenkin suosikkini decoissa ja äskettäin päätin, että osallistun jatkossa vain A6-kokoisiin decoihin. Ellei nyt sitten tule jokin valtava inspiraatio jostain tietystä decosta. En meinaa osata täyttää suurempaa tilaa niin, että olisin lopputulokseen millään muotoa tyytyväinen, eikä tekemisestä silloin nautikaan.

Swappaillessa, kun osallistuminen ei ollut niin etukäteen määritelty, koristelin A5-kokoisten decojen sivuista usein vain puolikkaan. Tämä oli ihan yleinen käytäntö monella muullakin. Ei tarvinnut ottaa koko sivua haltuun, jos ei siltä tuntunut.

4. Mikä on sinusta sopiva määrä osallistujia yhteen decoon?
Omissani aika ehdoton maksimi on 10. Vähempikin sopii hyvin, ihan vaikka vain viisi osallistujaa. Voihan sitä tehdä vaikka parikin decoa samalla aiheella, jos osallistujia on tulossa reilusti ja niin olen itse asiassa tehnytkin. Tykkään siitä, ettei yksi deco kierrä ikuisuuksia. Tykkään myös siitä, ettei yksittäinen deco ole kovin paksu. Pysyy nätimpänä ja on mukavampi postitella.

5. Onko aiheita, joista erityisesti pidät decoissa?
Ne ovat usein hauskoja, joissa on jo jokin tausta tai kuva valmiina. Muuten ei ehkä ole mitään erityisiä aiheita, koska aihetta kuin aihetta voi useimmiten venyttää niin, että siitä voi tehdä mieleisensä tulkinnan. Pidänkin siitä, että voin keksiä jotain vähemmän ilmeistä ihan tavallisesta aiheesta. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin kirjaimellisesti tai kapeakatseisesti. Vintage-henkisiä teen joka tapauksessa useimmiten, oli aihe mikä tahansa.

6. Minkä aiheen decoon haluaisit osallistua juuri nyt?
Haluaisin päästä käyttämään merenneito-aiheisia vanhoja kuvia, joita minulla on arkillinen.

7. Pidätkö enemmän decoista, joissa on tietty teema vai decoista, joissa ei ole teemaa?
Swappaillessani pidin teemattomista decoista enemmän, mutta nykyisin pidän valmiiden teemojen tuomasta haasteesta. Tässä nykyisessä systeemissä on helpompi ilmoittautua decoihin, joiden teema on tiedossa etukäteen. Itse asiassa teema on se, joka saa ilmoittautumaan.

8. Millaisia materiaaleja tykkäät käyttää decoihin?
Kollaasiarkkien kuvia ja vanhoista lehdistä leikattuja kuvia. En tarkoita niinkään viimevuotista Pirkkaa, vaan kymmeniä vuosia vanhoja lehtiä. Jonkin verran käytän leimasimia, kiiltokuvia ja esimerkiksi Violette Stickersin tarroja. Skräppipaperit ja vanhojen kirjojen sivut ovat kovassa käytössä. Mitään paperia paksumpaa materiaalia en halua decoissa käyttää. Pidän siitä, että decot pysyvät mahdollisimman litteinä ja siisteinä.