Mikä on deco?
Deco on lyhenne englanninkielisestä sanasta Decorative friendship book. Tämän usein käsin tehdyn vihkosen ajatuksena on, että jokainen vihkoon osallistuja koristelee vihkosta yhden sivun.
Koristelu on useimmiten kollaasityyppistä. Deco kiertää osallistujalta toiselle, kunnes jokainen sivu on koristeltu. Joissain decoissa tilaa on varattu kaksi sivua yhdelle osallistujalle.

Kuinka deco tehdään?
Decon aloittaja tekee vihkon, päättää osallistujien määrän ja decon teeman, jonka mukaan sivut koristellaan. Vihko voi olla millainen vihko tahansa ja sen voi tehdä itse. Decoissa ei ole pakko olla teemaa, mutta nykyisen ennalta määrätyt teemat vaikuttavat olevan vallitseva trendi. Aloittaja koristelee ainakin vihkon kannen ja tekee joskus oman sivun ensimmäiseksi. Aloittaja voi tehdä decon itselleen tai omistaa sen jollekin toiselle. Aloittaja lähettää decon eteenpäin seuraavalle osallistujalle, joka koristelee sivun ja lähettää decon taas eteenpäin. Viimeisen sivun koristelija lähettää decon takaisin aloittajalle tai decon omistajaksi merkitylle ihmiselle.

Decon kierrättäminen
Decoja vaihtamiseen ja kierrättämiseen on useita erilaisia tapoja. Yksi tapa on kierrättää deco osallistujalta toiselle ennalta sovitusti. Tällöin decoon ilmoittaudutaan etukäteen ja decon reitti on tiedossa jo lähtövaiheessa. Tapana on julkaista deco omassa blogissa ja kerätä siihen haluttu määrä osallistujia, jonka jälkeen deco lähtee reitilleen. Decon voi laittaa toki matkaan jo siinä vaiheessa, kun osallistujia on muutama. Lista karttuu ajan mittaan.

Ohje: Deco-ilmoitus blogissa

Etsitkö tällaisia decoja?
Decoja vailla osallistujia

Vaihtaminen / swappailu
Decojen vaihtelua sanotaan swappailuksi. Tämä tulee englanninkielisestä sanasta swap, mikä tarkoittaa vaihtoa. Perinteisimmillään swappi on kirjekuorellinen eri tekijöiden decoja, joiden osallistujia ei ole sovittu etukäteen. Kukin osallistuja itse päätää, kenelle lähettää decon seuraavaksi.
Tällöin osallistujilla on tiedossa vaihtajia eli swappareita, joiden kanssa decoja vaihdetaan sovitusti kirjekuorelliset kerrallaan. Kuoreen siis kasataan itsellä sillä hetkellä olevia decoja, joihin kyseinen vastaanottaja ei ole vielä osallistunut. Nämä decot ovat voineet tulla itselle monelta eri swapparilta ja lähtevät taas jokainen omaan suuntaansa.

Swappailuun liittyviä linkkejä
Swappailu on kaikenikäisten harrastus
Wikipedia: swappailu

Wikipedia: Friendship book

Swapparit foorumi
Mitä swappailu on?

---
Blogin tekstien kopiointi on kielletty.
Sivuun voi linkittää osoitteella: http.//deco.vuodatus.net/page/deco